Konstruktiivne ettepanek autoriõiguste reformi jaoks

 Lugesin hiljuti Falkvinge ja Engströmi raamatut "The Case For Copyright Reform", kus teises peatükis toodi välja edasiviivad nõuanded, kuidas Copyrighti tänapäevasemaks muuta. Seega tahaksin jagada teiega oma arvamuse selle punktide kohta:

  • Moral Rights Unchanged (Moraalsed õigused jäävad samaks) - Väidab seda, et kellelgi teisel peale autori pole õigust väita, et see teos, leiutis vms on tema tehtud, kui tegelikult nii ei ole. Minu arvates täiesti õige lähenemine, et au ja kuulsus jääb ikkagi autorile, kellelgi teisel pole õigust see endale saada.
  • Free Non-Commercial Sharing (Tasuta jagamine mitte tulu eesmärgil) - Punkti põhiidee on see, et tavakodanikud peaksid omama vabadust ostetud produkti omavahel tasuta jagama, ilma et sellega mingeid autoriõigusi rikuks, kui ei teenita mingit kasumit. Mina arvan aga seda, et selline asi sisuliselt kehtib juba, kus sa saad oma erinevaid kasutajaid ja paroole jagada teistega, et ka nemad saaksid kasutada seda, näiteks Netflixis. Kui aga asjad laaditakse juba internetti üles, pole see enam eriti hea firmale, kui täpselt sama produkt on kuskil täiesti tasuta saadaval kõigile. Jätkem selline asi ikkagi sugulaste ja sõprade vahele.
  • 20 Years Of Commercial Monopoly (20 aastat kommertsmonopoli) - Peab absurdseks seda, et praegusel hetkel kehtib autoriõigus terve elu pluss 70 aastat. Selle asemel peaks olema hoopis autoriõigus vaid 20 aastat. Selle väitega ma ei saa päris nõustuda sellel tasandil, et kui autor loob mingi asja, siis võib ta terve elu sellega tegeleda või vähemalt pikema aja kui 20 aastat. Siiski arvan, et kuidagimoodi peaks olema mingi määratlus, et kui autor ei kasuta seda produkti enam, siis tõesti pole vaja sellel autoriõigust, samal ajal saaks äkki mõni teine seda produkti arendada ja seega elu arendada.
  • Registration After 5 Years (Registreerimine 5 aasta tagant) - Arvab seda, et autor peaks iga viie aasta tagant oma autoriõigust uuendama, et välistada autoriõigusega tooted, mida enam ei kasutata. Seda punkti toetan igatepidi, sest tõesti kui on olemas mingi toode autoriõigustega, kuid autor ise seda ei kasuta, siis peaks olema õigus teistel see kasutusele võtta ja ehk areneb see tulevikus veel kuskile.
  • Free Sampling (Tasuta osade kasutamine) - Pakub välja, et erinevad artistid peaksid saama kasutada olemasolevate tööde osasid enda töödes, et luua midagi uudset. Selle puntki osas on jama selles, et tundub võimatu piiritleda sellist asja, kus kõik üheselt aru saaksid sellest. Alati on neid, kes kasutavad ära seda ja teevad liiga sarnase produkti.
  • A Ban on DRM (Keeld DRM-ile) - DRM (Digital Rights Management või eesti keeles Digitaalsete õiguste haldamine) on firmade õigus piirata kasutajate õigusi tööde kasutamisel ja kopeerimisel. Olen nõus, et selline asi tuleks keelata ja lasta piiranguid teha ikkagi riiklikul tasandil, mitte iga firmal endal.

Comments