Mida on vaja, et olla Eestis IT-proff?

Ilmselt paljusid tudengeid huvitab ikka, et kuhu antud erialaga tööle saab minna ja mida ta peab lisaks omandama, et üldse oleks mõtet kandideerida. Seega teen lühikese ülevaate hetkeseisust, mida võib vaja minna.
Loomulikult on esmalt vaja IT-alaseid oskusi, näiteks mõne programmeerimiskeele tundmine. Enamasti soovitakse mingit kindlat programmeerimiskeele oskust ja alati tuleb kasuks, kui tuntakse mitmeid. Selle tõestamiseks alati võib olla mingisugune hairdus selles valdkonnas, kuid on ka erinevaid sertifikaate, mis tõestavad tööandjale, et oskus on omandatud. Mingisugune paber on alati boonuseks, kuid vaadates tööpakkumisi, pole see igas firmas üldsegi kohustuslik. Piisab vaid oskusest, kuid mingitmoodi on see vaja siiski tõestada, näiteks projektide näol.
IT on aga selline huvitav eriala, kus "töökogemus" ei pea alati olema mingis firmas töötamine, kuigi jah, see on alati boonuseks ja teiste ees eristumiseks, kuid kogemus võib olla ka näiteks oma projektide näol. Seega kui kodus on arvuti olemas, on juba võimalik programmeerimiskogemust saada.
Väga tähtis, nagu ka igal teisel erialal, on aga suhtlemisoskus. Seda on vaja iga päev näiteks tiimitöös, kus on oluline koht juhtimisoskusel ja üleüldisel kommunikatsioonil, et projekt edeneks hästi. Siiski ilmselt kõige tähtsam on suhtlemisoskus tööintervjuul, kus on vaja ennast müüa ja teiste kõrvalt silma paista. Samamoodi on erinevate keelte oskus, eriti inglise keel, tähtis oskus töötades.
Kuna IT on kiirelt arenev ala, siis on tähtis ka pidev õppimine ja arenemisvõime. Alati on midagi juurde õppida ja süsteemid pidevalt arenevad ning muutuvad, seega ajaga tuleb kaasas käia ja pidev enesekoolitamine käib erialaga kaasas.
Kokkuvõttes on IT huvitav eriala, kus pole ilmtingimata vaja koolis õppida, kuna kõik on ka internetis kättesaadav, kuid alati on mõni paber boonuseks teiste ees. Lisaks eriala oskusele on professionaalil vajalik suhtlemisoskus ja pidev õppimisvõime. 

Comments