Kolm väga head IT lahendust, mis kukkusid läbi

1. Webvan


Tänaseks päevaks on enamikel suurtel toidukaubakettidel arendatud välja e-pood, millega on võimalik mugavalt tellida toidukaubad koju ukse taha. Selline teenus muutus eriti populaarseks koroonapandeemiaga ja seesama lahendus tundub olevat tulevik.

Kuid selline lahendus on populaarne olnud vaid mõned aastad. Juba 1990ndatel loodud veebisait Webvan tegi lepingud erinevate toidukettidega, et saaks müüa nende kaupa e-poes ja selle ka klientidele koju transportida. Sellise idee jaoks oli aeg ilmselt liiga vara ja inimesed ei leidnud, et neil oleks vaja toidukaupu veebist tellida. Seega peale mõnda aastat tegevust, pidi Webivan pankroti kuulutama, kuid vähe nad teadsid, et mõned aastad edasi saab seesama idee tohutu populaarsuse ja sellist teenust pakuvad näiteks Amazon Prime või ka meie oma E-Selver.


2. Windows Phone


Nutitelefonid on lahutamatu osa meie igapäevaelust ja peaaegu igal arenenud riigis elaval inimesel on see nutiseade olemas. Enamus nutitelefonidest kasutavad oma operatsioonisüsteemina Apple iOS-i või Google Androidi, kuid vähemtuntud on nende kõrval Windows Phone, mis on tänaseks oma tegevuse lõpetanud.

Kui 2007 tuli Apple välja iOS-iga ja Google Andriodiga 2008. aastal, siis Microsoft nähes, et need koguvad populaarsust, otsustas ka ise hakata 2008. aastal looma OS-i. Kaks aastat hiljem, 2010, tuligi turule Microsofti enda OS Windows Phone7. Kuna nad olid sellega niigi hiljaks jäänud, ei kogunud see versioon erilist tähelepanu. Siis aga tehti koostööd Nokia-ga ja 2011 lasti välja esimene Nokia Lumia seeria telefon. Selline liigutus toimis ja pakkus tõsist konkurentsi Apple-le ja Androidile, eriti peale Windows Phone 8 väljalaset 2012. aastal. Siis aga hakkas selle populaarsus jällegi vähenema, sest olles hilinenud oma produktiga, oli sellel vähe rakendusi kolmandatelt isikutelt, kes kasutasid peamiselt vaid iOS-i ja Androidi. Seega mida aeg edasi, seda vähem oli populaarsust Windows Phonel ja seega 2020 aasta jaanuaris kuulutati välja Windows Phone arendamise lõpp.

3. Google Glass



Aastal 2012, kui Google teatas nutiprillidest Google Glass, tundus selline asi täielikult ulmena. Prillid, mis on nagu nutitelefon koguaeg kaasas ja peas kantavad, tundus et tulevik, mida lapsena olid ette kujutanud, on kohal. Siis aga selgus, et uskumatuna näiv asi ikkagi on liiga vähe arenenud, et see maailmaturul läbi lööks.

Esimene viga sellel oli see, et see vähendas inimeste privaatsust ja ohutust. Kunagi ei võinud teada, millal keegi, kellel prillid peas on, salvestada juttu või lausa filmida/pildistada. See kõrvale jätta, esines veelgi probleeme. Kuna Glass avaldati juba kui produktist oli ainult prototüüp, oli see täis erinevaid vigu ja tõrkeid, mis rikkusid selle elamuse. Lisaks oli sellel vähe funktsioone: peale pildistamise ja filmimse sellega suurt midagi ei saanudki teha. Kõigele pealekauba tegi liiga vara Glassi avaldamine sellele halba tagasisidet: nimelt müüdi seda ainult kuulsamatele tehnikaentüsiastidele, kes pettusid produktis ja avaldasid sotsiaalmeedias halba tagasisidet. Kõige tulemusel lõpetas Google Glassi arendamise 2015. aasta jaanuaris.

Kuigi tean, et selliseid läbikukkunud projekte on palju, lõpetan siinkohal oma blogi. Kui teate veel mõnda huvitavat projekti, mis oleks meie maailma muutnud, kuid kukkus läbi, võite selle kohta kommentaaridesse kirjutada. Peatse jällegnägemiseni ;)





Comments