Copyleft ja selle kategoriseerimine

 Ilmselt kõik teavad mis asi on Copyright, mis esineb paljudes loodud töödes, kaitstes täielikult autori õigust ainukesena seda produkti omada ja müüa. Natuke vähem tuntud on aga selle kõrval Copyleft. Copyleft on avaavara litsents, mis võimaldab kasutajatel lähtekoodi kasutada, kopeerida, muuta ja levitada. See on aga sellise nõudega, et tuletatud kood peab olema samamoodi vabalt kasutatav nagu ka lähtekood. Copyleft on jaotatud tugevuse alusel kolme kategooriasse:

Avaliku domeeni litsents

Sellise litsentsiga koodid on põhimõtteliselt täiesti vabad, kuid põhiliselt ainuke piirang on see, et ei saa selle originaal-copyrighti eemaldada või siis süüdistada seaduslikult originaalautorit selle mingisuguse komponendi mittetöötamises. Muidu on see täiesti vaba: nende müümine ja kasutamine igal eesmärgil.

Nõrk Copylefti litsents

Nõrgemad Copyleftid piiravad vähe selle tootega tegutsemist. Kasutajad peavad avalikustama vaid osa lähtekoodist ja nad saavad seda koodi edasi müüa. Selline litsents on näiteks LGPL(The GNU Lesser General Public Licence - eesti keeles GNU väiksem üldise avalikkuse litsents). Mõeldud neile, kes tahavad oma jagatud koodist ka mingisugust kuulsust saada.

Tugev Copylefti litsents

Mida tugevam on Copylefti litsents, seda rohkem see piirab selle tootega tegutsemist. Ühed sellisteks litsentsideks on GPL (the GNU General Public Licence - eesti keeles GNU üldise avalikkuse litsents) ja The Sleepycat. Kuigi kõik litsensid on päris keerukalt ja pikalt kirjutatud, siis võib lühidalt öelda, et see on nendele produktidele, mis lubavad inimestel asja edasi arendada, kuid kaitseb selle eest, et keegi seda avalikku produkti ära kasutama ja selle pealt raha teenima ei hakkaks.

Comments