Internet muudab inimest

Olles internetis avastanud imelikud viisid, kuidas inimesed seal käituvad, kirjutas Virgina Shea välja 10 reeglit, mismoodi peaks inimene internetis käituma. Toon välja nendest vast kõige aktuaalsema, mida ilmselt kõik on näinud netis surfates, et rikutakse. Selleks reegliks on “Ole inimene”.

Kuna suure osa lapsepõlvest mängisin videomänge, mis nõudsid tiimikaaslastega suhtlust, nägin seal väga palju inimesi, kes rikkusid seda reeglit väga palju. Võistluselement mängudes nagu League of Legends tegi selle mängijad päris toksiliseks. Sõimati ja solvati teisi, kuigi see ei teinud kellegi oskusi paremaks. Samas mõelda, kas keegi räägib täiesti võõra inimesega niimoodi, vaevalt, kui just polegi mingi sigadusega hakkama saadud.

Suhtlusvõrgud on loonud palju erinevaid viise internetis leviva sõimu ära hoidmisieks. Esimine meetod on filtreerides ära teatud sõnad, kuid neile leitakse muudetud vaste ikka. Teine meetod on see, et antakse võimalus teatada sellisest asjast kellegile, kes selle maha võtab ja mingi karistuse selle postituse autorile välja mõtleb. See küll aitab ära hoida järgnevad rünnakud selle inimese poolt, kuid siiski on kahju juba tehtud ja aina uusi tuleb selliseid inimesi, seega ka see täielikult ei aita. Ja selliseid meetodeid on nii palju, et võib loetlema jäädagi,

Kokkuvõtteks on raske võidelda interneti sõimu ja solvamise vastu, kuid see on selleks loodud erinevad meetodid on omamoodi tõhusad, kuid lõppudelõpuks ei ole võimalik seda päris ära kotada.

Comments