Eric Steven Raymondi "How To Become A Hacker" arvustus

Sel nädalal kirjutanm arvustuse Hacker HOW-TO ehk Eric Stven Raymondi dokumendile "How To Become A Hacker".

Dokumendi põhiidee on teha selgeks, et häkker ja kräkker on erinevad asjad, kuid paljud on samastanud kräkkeri olemuse häkkerile ja seetõttu halva maine sellele sõnale tekitanud. Edasi räägib ta sellest, kuidas tegelikult häkkeriks saada ja mis teda iseloomustab.

Definitsioon

Minu arvamus häkkeri definitsiooni kohta on see, et ka kräkker läheb häkkeri alla, kuna ka tema peab tundma programmide olemust sama hästi kui häkkerid. Samamoodi on üldsus selle defineerinud, näiteks eesti keeles on täiesti selline sõna nagu häkker olemas ja sellel ongi kaks tähendust: 1. kaitsesüsteeme muukiv jas viirusi loov arvutiasjatundja, 2. oskuslik arvutientusiast. Seega ei ole ma täielikult nõus selle väitega.

Häkkerlik suhtumine

Raymondi arvates peavad häkkerid olema valmis lahendama uusi probleeme ja võitlema vabaduse eest. See on igati hea lähenemine tema definitsioonist lähtuvalt, kui häkkerid on maailmamuutvad arvutientusiastid, kes ei tahagi muud kui elu edasi viia arvuti võimalusi ära kasutades.

Häkkeri põhioskused

Programmeerimisoskus, avatud lähtekoodi kasutamine, veebi kasutusoskus ja inglise keel - kõik need kuuluvad nii minu arvates kui ka autori arvates häkkeri põhioskuste juurde. Seda kõike selleks, et häkkeril oleks piisavalt lai oskuste valik programmide arendamiseks.

Staatus häkkerikultuuris

Häkkeriks ei saa ennast keegi kuulutada enne, kui keegi teine on sind selleks nimetanud. Selleni jõudmiseks tuleb aga näha vaeva ja silma paista teiste seas, et oled millegi suurega hakkama saanud ja avaldanud selle teistele, et teised saaksid tehtud programmi edasi arendada. Siin on aga ainuke erinevus autori ja minu arvamuse vahel see, et autor väidab, et vaid teised häkkerid saavad kuulutada kedagi häkkeriks, kuid minu arvates võib keegi olla häkker ka tavainimese poolt kuulutatuna. Kui enamus rahvast, kes ei ole ise häkkerid arvavad, et keegi on häkker, siis ta ongi nende jaoks häkker ja seda ei saa keegi ümber lükata.


Comments